wtorek, 5 marca 2013

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną

Mam dla Was jeszcze jeden przepis, tym razem to bardzo zdrowa przystawka. Przyznam szczerze, że nie przepadam za kasza jaglaną, ale odkąd dowiedziałam się jaka jest zdrowa, postanowiłam od czasu do czasu włączyć ją do naszego jadłospisu. W taki oto sposób powstały te pyszne pieczarki. Kasza w połączeniu z pieczarkami i papryką ma naprawdę zupełnie inny smak:)



Składniki:
12 średnich pieczarek,
cebula,
1/2 czerwonej papryki,
3/4 szkl. kaszy jaglanej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki startego żółtego sera,
sól ziołowa,
pieprz świeżo zmielony,
oregano.


Przygotowanie:


Pieczarki oczyścić, nóżki wykroić i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, wraz z pokrojonym nóżkami dodać do cebuli. Smażyć ok. 3 min. Kaszę zalać wodą, ugotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st.

Smacznego:)

6 komentarzy: