czwartek, 21 marca 2013

Babka serowa

Jak Wielkanoc to oczywiście babka:) Ja nie przepadam za takimi typowymi suchymi babami, dlatego tez polecam ten przepis. Poprzez dodatek sera i śmietany ciasto jest wilgotne, a czekolada nadaje mu brązowe "łatki":) Przepis wynalazłam w zapiskach mamy...



Składniki:
3 jajka,
350g mąki pszennej,
250g zmielonego twarogu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
łyżeczka olejku rumowego,
50 g mlecznej czekolady,
200g stopionej margaryny lub masła,
1/2 szkl. śmietany 18%.


Przygotowanie


Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać na przemian przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem oraz zmielony ser. Stopniowo dolewać śmietanę. Dodać ostudzoną stopioną margarynę. Dodać olejek rumowy oraz posiekaną czekoladę.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:

 
 


3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba. Z twarogiem musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie lubię suchych babek a ta zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak jak ja:):) W takim razie ta babka będzie Wam smakować;)

    OdpowiedzUsuń