Składniki:
5 żółtek,
250g mąki pszennej,
1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków,
120g mlecznej czekolady,
30g świeżych drożdży,
50g masła lub margaryny,
szczypta soli,
1/2 szkl. mleka.
Przygotowanie
Do letniego mleka dodać pokruszone, dokładnie wymieszać i
odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować.
Masło stopić z połamaną na kawałki czekoladą, następnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione zimne masło, wymieszać. Dodać szczyptę soli, rozczyn i przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.
Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na babkę i
trzymać w ciepłym miejscu przez ok. 10 min.
Piec 40-45 min w temp. 175st. Gotową babkę można polać
stopioną tabliczką czekolady.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Piękna, Wielkanocna baba - dumna i rasowa. Porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dzięki:) Smacznego!!
OdpowiedzUsuń