sobota, 16 marca 2013

Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą

Jakoś tak się przyjęło, że zawsze piekliśmy tylko babki piaskowe. Ja postanowiłam po raz pierwszy zrobić babkę drożdżową, na którą, o dziwo, przepis jest w naszej rodzinie od lat, ale nieco zapomniany... Dobrze zrobiłam, że go odświeżyłam, bo babka jest przepyszna...



Składniki:
5 żółtek,
250g mąki pszennej,
1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków,
120g mlecznej czekolady,
30g świeżych drożdży,
50g masła lub margaryny,
szczypta soli,
1/2 szkl. mleka.
 
Przygotowanie
 
 
Do letniego mleka dodać pokruszone, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować.
Masło stopić z połamaną na kawałki czekoladą, następnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione zimne masło, wymieszać. Dodać szczyptę soli, rozczyn i przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na babkę i trzymać w ciepłym miejscu przez ok. 10 min.
Piec 40-45 min w temp. 175st. Gotową babkę można polać stopioną tabliczką czekolady.
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze:

  1. Piękna, Wielkanocna baba - dumna i rasowa. Porywam kawałeczek.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń