Składniki:
1 andrut kwadratowy,
szklanka białek,
szkl. cukru,
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
2 szkl. bakalii (ja dałam: orzechy włoskie, suszone morele, suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałowe),
3 łyżki kakao.
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę
przesiać. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać. Andruta dociąć
do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto,
równomiernie je roprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować
wg uznania.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuńAaa... kiedy dodajemy kakao? W pieczeniu jestem zielona, więc nie wiem, czy to ma duże znaczenie, ale może... To jak? Spróbuję zrobić, ciekawe czy wyjdzie? Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńA kakao dodajemy zaraz po mące;)ALe nie ma to wiekszego znaczenia;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń