wtorek, 26 marca 2013

Szynka po staropolsku

Oprócz jajek, pasztetów i ciast na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa... Przeważnie robię nadziewany schab i opiekam szynkę. Ta jest bardzo ziołowa, aromatyczna. Sprawdzi się jako danie główne lub jako przystawka czy nawet dodatek na kanapkę.



Składniki:
3 kg szynki wieprzowej bez kości,
6 łyżek oleju,
2 ząbki czosnku,
po 1/2 łyżeczki:
gorczycy,
kolendry,
chilli,
słodkiej papryki,
bazylii,
majeranku,
cukru,
rozmarynu,
szałwii,
oregano,
tymianku i mięty,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 kulki ziela angielskiego,
2 owoce jałowca.


Przygotowanie


Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze: