wtorek, 19 marca 2013

Kostka jabłkowo-śmietanowa

Przerywając wielkanocne wpisy polecam pyszne ciasto biszkoptowe z masą jabłkową, do której wykorzystałam zrobioną latem marmoladę. Do tego śmietanka z czekoladą... Przepis podpatrzyłam u Kasi :) Szczerze polecam!



Biszkopt:
5 jajek,
1/2 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.


Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dosypywaćcukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić.
 
 
Masa jabłkowa:
300ml marmolady z jabłek (najlepiej domowej),
250ml wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
 
 
Konfiturę przełożyć do garnka, wlać wodę, wymieszać i zagotować. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, wlać do gotującej się konfitury. Mieszać, aż zgęstnieje. Trochę przestudzić i wylać na ciasto. Odstawić, by masa jabłkowa całkiem ostygła.
 
 
Śmietana:
750ml śmietanki 30%,
laska wanilii,
3op. śmietan-fix,
3 łyżki cukru pudru,
75g mlecznej czekolady,
25g gorzkiej czekolady.
 
 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i zmielić przy pomocy blendera. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Połowę wyłożyć na zimną masę jabłkową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę śmietany. Pozostałą mleczną i gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
 
 




Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, bardzo lekko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne i leciutkie ciasto biszkoptowe, a w dodatku z jabłuszkami :) super pomysł!
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, a ciasto rzeczywiście wyszło bardzo lekkie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy biszkopt powinien wyjść mięciutki czy bardziej sztywny i, czy po wyjęciu z lodówki trzeba chwilę odczekać, aby był miękki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt powinien być miękki i puszysty. Ja uważam, że wszelkie ciasta z kremem są lepsze, gdy odczekamy jakąś godzinę po wyjęciu ciasta z lodówki:) Ale nie jest to konieczne.

      Usuń