Biszkopt:
5 jajek,
1/2 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania
dosypywaćcukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z
proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na
przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i
przepołowić.
Masa jabłkowa:
300ml marmolady z jabłek (najlepiej domowej),
250ml wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Konfiturę przełożyć do garnka, wlać wodę, wymieszać
i zagotować. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, wlać do gotującej się
konfitury. Mieszać, aż zgęstnieje. Trochę przestudzić i wylać na ciasto.
Odstawić, by masa jabłkowa całkiem ostygła.
Śmietana:
750ml śmietanki 30%,
laska wanilii,
3op. śmietan-fix,
3 łyżki cukru pudru,
75g
mlecznej czekolady,
25g gorzkiej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder oraz śmietan-fixy. 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i
zmielić przy pomocy blendera. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Połowę
wyłożyć na zimną masę jabłkową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu
rozsmarować resztę śmietany. Pozostałą mleczną i gorzką czekoladę zetrzeć na
tarce, posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda wspaniale, bardzo lekko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) I tak też smakuje;)
OdpowiedzUsuńpiękne i leciutkie ciasto biszkoptowe, a w dodatku z jabłuszkami :) super pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
Olinka - Smakowy Raj
Dzięki, a ciasto rzeczywiście wyszło bardzo lekkie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt powinien wyjść mięciutki czy bardziej sztywny i, czy po wyjęciu z lodówki trzeba chwilę odczekać, aby był miękki ?
OdpowiedzUsuńBiszkopt powinien być miękki i puszysty. Ja uważam, że wszelkie ciasta z kremem są lepsze, gdy odczekamy jakąś godzinę po wyjęciu ciasta z lodówki:) Ale nie jest to konieczne.
Usuń