Składniki:
175g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
125g masła lub margaryny,
60g cukru pudru,
żółtko,
1/2 laski wanilii,
skórka otarta z 2 mandarynek.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać sól morską, cukier puder,
nasiona z wanilii. Dodać surowe żółtko, posiekane masło oraz świeżo startą
skórkę z mandarynek. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folie i włożyć na 20min
do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką serduszka lub inne dowolne
kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10min w
temp. 170st. Ostudzić na kratce. Polukrować i udekorować stopioną czekoladą. Ja
lukier zrobiłam z cukru pudru z dodatkiem soku z mandarynek.
Smacznego:)
Przepiękne ciasteczka! Koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko! :)
piękne i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Misiu czekam na relację;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne, podobają mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gin, cieszę się;)
OdpowiedzUsuńciasteczka się pieką, a jak zrobić lukier, jakie proporcje?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc ja robię "na oko":):) Użyłam sok z jednej mandarynki i tyle lukru, ile wejdzie;) Mniej więcej 1,5 szklanki.
OdpowiedzUsuń