Inspirację znalazłam tutaj :)
Ciasto:
300g mąki pszennej,
jajko + żółtko,
100g drobnego cukru do wypieków,
200g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodac cukier, jajko oraz żółtko i posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię
aluminiową i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym.
25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem.
Masa:
4 jajka,
250g cukru pudru,
200g mlecznej czekolady,
150g płatkow
migdałowych,
3 andruty.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałki i zmiksować za pomocą
blendera, dodać do jajek. Dodać płatki migdałowe oraz pokruszone andruty. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na
ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180 st.
Przestudzić i polać polewą lub stopioną
czekoladą. Dowolnie udekorować.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Pięknie wygląda, dopracowany w każdym calu :)
OdpowiedzUsuńa ciasta kruchego nie trzeba najpierw podpiec? nie zrobi się zakalec?
OdpowiedzUsuńPrzy tym mazurku akurat nie podpiekam ciasta, mi nie wyszedł zakalec;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń