Składniki:
kostka masła lub margaryny,
2 szkl. mąki pszennej,
szkl. cukru,
4 jajka,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół słoiczka domowej żurawiny,
1/2 szkl. suszonej żurawiny,
3 krople olejku waniliowego,
200g śmietanki 30%,
śmietan-fix,
łyżka cukru pudru.
Przygotowanie:
Masło stopić z cukrem oraz 1/4 szkl. wody. Dodać
żółtka, szczyptę soli oraz mąkę z proszkiem, dokladnie utrzeć. Dodać 3 krople olejku waniliowego.
Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka oraz suszoną żurawinę. Ciastem napełnić foremki na
muffinki do 3/4 wysokości. W środek każdej muffinki nałożyć łyżeczkę domowej żurawiny. Piec ok.
25 min w temp. 180st. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix oraz cukier puder. Za
pomocą szprycy udekorować muffinki. Na każdej ułożyć 1 owoc żurawiny. Posypać kolorową posypką.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
ślicznie wyglądają ;()
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńAle one fajne! zabieram się już do muffinek z żurawiną od dłuższego czasu i jakoś zebrac się nie mogę :)
OdpowiedzUsuńDomi to koniecznie musisz się zebrać:):):)
OdpowiedzUsuń