wtorek, 5 marca 2013

Muffinki z żurawiną na styl amerykański

Muffinki to takie małe babeczki:) Można przy nich naprawdę poszaleć;) Ja tym razem dodałam do nich pyszna i zdrową żurawinę - zarówno suszoną jak i domową, ze słoiczka. Na dodatek kleks z bitej śmietany...



Składniki:
kostka masła lub margaryny,
2 szkl. mąki pszennej,
szkl. cukru,
4 jajka,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół słoiczka domowej żurawiny,
1/2 szkl. suszonej żurawiny,
3 krople olejku waniliowego,
200g śmietanki 30%,
śmietan-fix,
łyżka cukru pudru.


Przygotowanie:

Masło stopić z cukrem oraz 1/4 szkl. wody. Dodać żółtka, szczyptę soli oraz mąkę z proszkiem, dokladnie utrzeć. Dodać 3 krople olejku waniliowego. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka oraz suszoną żurawinę. Ciastem napełnić foremki na muffinki do 3/4 wysokości. W środek każdej muffinki nałożyć łyżeczkę domowej żurawiny. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix oraz cukier puder. Za pomocą szprycy udekorować muffinki. Na każdej ułożyć 1 owoc żurawiny. Posypać kolorową posypką.


Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:
 


4 komentarze:

  1. ślicznie wyglądają ;()

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale one fajne! zabieram się już do muffinek z żurawiną od dłuższego czasu i jakoś zebrac się nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domi to koniecznie musisz się zebrać:):):)

    OdpowiedzUsuń