sobota, 30 marca 2013

Schab nadziewany morelami

Podczas Świąt nie może zabraknąć kawałki dobrego mięsa... Ja polecam schab faszerowany morelami i ananasem. Jest kruchy, miękki i bardzo delikatny, a do tego aromatyczny.  I pięknie się prezentuje...




Składniki:
 2 kg schabu środkowego bez kości,
25 dag suszonych moreli,
puszka ananasa w syropie,
2 łyżki oliwy,
sól,
łyżeczka pieprzu.
 
Przygotowanie
 
 
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, odstawić do lodówki na 2 godz. morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ja pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. Mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.
 
Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:

 

3 komentarze: