Składniki:
80 dag kiełbasy np. zwyczajnej,
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
4 pomidory,
4 marchewki,
2 czerwone papryki,
szczypta chilli,
olej rzepakowy,
puszka czerwonej fasoli,
1/2 kg fasoli Jaś,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną i opłukaną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Taki kociołek z pewnością jest sycący:)
OdpowiedzUsuńOj tak:)
OdpowiedzUsuńTwój przepis jest bardzo udany a danie zapewne jest pyszne, niestety nie mogłam go dodać do akcji "Wolę czerwoną fasolę!" gdyż czerwona fasola nie gra w nim głównej roli - jest jednym z wielu składników. Mimo to zapraszam do zabawy z kolejnymi przepisami :) Serdecznie pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńpolperfekcyjna.blox.pl
Przepis super, jednak obawiam się, że nie spełnia do końca wymagań akcji. Potrawa powinna być przygotowana w jednym garnku. A w Twoim przepisie używasz również patelni do podsmażenia kiełbasy czy potem mięsa mielonego. Niemniej przepis bardzo ciekawy i musi być zbawienny na pogodę, która do nas ostatnio zawitała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Przepis jednak naprawdę mi się podoba, więc dodaję go do akcji :)
OdpowiedzUsuńDorota rozumiem;)
OdpowiedzUsuńKulinarne rozterki dziękuję:)