niedziela, 3 marca 2013

Babeczki kukurydziane z twarogiem

Lubicie babeczki? Jeśli tak, to dzisiaj mam dla Was "lżejszą" i zdrowszą wersję. Bedą to babeczki na kaszce kukurydzianej i oleju rzepakowym z serowym farszem. Nie są mocno słodkie, za to dość wilgotne... Jednym słowem: POLECAM:)



Ciasto:
szkl. mąki pszennej,
szkl. kaszki kukurydzianej,
szkl. mleka,
1/3 szkl. oleju rzepakowego,
jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki miodu.
 
Jajka zmiksować z olejem, mlekiem i miodem. Mąkę przesiać, wymieszac z proszkiem. Dodać do mokrych składników. Dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać po łyżce ciasta do foremek na babeczki czy muffinki.
 
 
Farsz:
25 dag półtłustego twarogu,
jajko,
3 łyżki cukru,
4 łyżki słodkiej śmietanki,
brązowy cukier do posypania.
 
 
Twaróg utrzeć, a najlepiej zmiksować z jajkiem, dodać cukier oraz śmietankę. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po łyżce farszu na ciasto w foremkach. Posypać cienko brązowym cukrem. Piec ok. 25min w temp. 180st. Przed podaniem można zrobić esy-floresy ze stopionej czekolady (50g) i udekorować cukrowymi różyczkami.
 






Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Wyglądaja smakowicie. Robiłam muffiny z kaszki kukurydzianej i miały interesujący smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. ah wszędzie takie pyszności z mąki kukurydzianej :) muszę się skusić !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam przepis na babkę kukurydzianą i zastanawiałam się czy zrobić ale widze, że Tobie wyszło super :) Piękne dekoracje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, też kiedyś piekłam z mąką kukurydziną i były o wiele bardziej puszyste niż z samej mąki pszennej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki są naprawdę wyśmienite i łatwe w pezygotowaniu. Tak właściwie to większość czynności przy ich robieniu wykonał mój synek;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie, a te różyczki są urocze :)

    OdpowiedzUsuń