Spód:
szkl. orzechów włoskich,
1/2 szkl. płatków owsianych,
50g herbatników maślanych,
4 łyżki masła.
Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do
blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno
tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.
Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
500g serka mascarpone,
3 jajka,
szkl. cukru,
3 łyżki
mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. śmietany 18%,
łyżka śmietankowego
cappuccino,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
sok z 1/3
pomarańczy,
szczypta cynamonu,
100g gorzkiej czekolady.
Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać
przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem,
zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie
60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na
kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do
silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki.
Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować
kolorowymi jajkami.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
wygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:):) I polecam!!
OdpowiedzUsuńW przepisie same pyszności, więc musiał wyjść rewelacyjny. Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki, rzeczywiście jeden z lepszych serników jakie jadłam:):)
OdpowiedzUsuń