środa, 27 marca 2013

Sernik cynamonowo-pomarańczowy

Przyznam się szczerze, że nie przepadam za sernikami, ale na Święta sernik musi być:) Dlatego postanowiłam zrobić przedświąteczną próbę... Przepis na ten wyjątkowy, bo z dodatkiem cynamonu, cappuccino i pomarańczy znalazłam tutaj. Do tego pyszny spód na bazie orzechów, herbatników i płatków owsianych... Nie pozostaje mi nic innego jak tylko Wam go polecić, bo jest naprawdę pyszny!!



Spód:
szkl. orzechów włoskich,
1/2 szkl. płatków owsianych,
50g herbatników maślanych,
4 łyżki masła.


Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.

Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
500g serka mascarpone,
3 jajka,
szkl. cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. śmietany 18%,
łyżka śmietankowego cappuccino,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
sok z 1/3 pomarańczy,
szczypta cynamonu,
100g gorzkiej czekolady.
 
 
Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.
 
 
 
 





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie same pyszności, więc musiał wyjść rewelacyjny. Wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, rzeczywiście jeden z lepszych serników jakie jadłam:):)

    OdpowiedzUsuń