piątek, 8 marca 2013

Bananowy puch na maślanym spodzie

Wszystkim Paniom z okazji ich Święta życzę wszystkiego najlepszego i samych słonecznych dni:):) W związku z tym mam dla Was przepyszny torcik na herbatnikowym spodzie z masą serowo - bananową.


Składniki:
30 dag maślanych herbatników,
kostka masła lub margaryny,
6 bananów,
5 żółtek,
15 dag cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
400 ml śmietany 30%,
35 dag waniliowego serka homogenizowanego,
100 ml nektaru bananowego,
sok z 1 cytryny.


Przygotowanie


Ciasteczka zmielić za pomocą blendera. Masło stopić, zmieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, albo można zrobić tak jak ja, czyli obręcz od tortownicy o śr.24cm położyć na paterze i ostrożnie wyłożyć masę ciasteczkową. Żółtka ucierać na parze z cukrem i nektarem bananowym ok.7 min. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do utartych żółtek, przestudzić. 5 bananów rozgnieść dokładnie widelcem, dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Do zimnej masy jajecznej dodać 3/4 ubitej śmietany, puree bananowe oraz serek homogenizowany. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na maślany spód. Schładzać ok. 3 godz. Następnie bardzo ostrożnie zdjąć obręcz, a ciasto udekorować pozostałym bananem oraz ubitą kremówką.



Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Ojej, przepięknie udekorowane!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie i fajni przyozdobiony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudnie udekorowany:) piękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, bardzo się cieszę, że się Wam podoba;):)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiej wielkości jest tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak napisałam, tortownica jest śr. 24cm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada oblednie!!!!-wyprobuje!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń