Wszystkim Paniom z okazji ich Święta życzę wszystkiego najlepszego i samych słonecznych dni:):) W związku z tym mam dla Was przepyszny torcik na herbatnikowym spodzie z masą serowo - bananową.
Składniki:
30 dag maślanych herbatników,
kostka masła lub margaryny,
6 bananów,
5 żółtek,
15 dag
cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
400 ml śmietany 30%,
35 dag waniliowego serka
homogenizowanego,
100 ml nektaru bananowego,
sok z 1 cytryny.
Przygotowanie
Ciasteczka zmielić za pomocą blendera. Masło stopić, zmieszać z
ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, albo można zrobić tak jak ja, czyli obręcz od tortownicy o śr.24cm położyć na paterze i ostrożnie wyłożyć masę ciasteczkową. Żółtka ucierać na parze z
cukrem i nektarem bananowym ok.7 min. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody,
następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do utartych żółtek, przestudzić. 5
bananów rozgnieść dokładnie widelcem, dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić na
sztywno. Do zimnej masy jajecznej dodać 3/4 ubitej śmietany, puree bananowe oraz
serek homogenizowany. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na maślany spód. Schładzać
ok. 3 godz. Następnie bardzo ostrożnie zdjąć obręcz, a ciasto udekorować pozostałym bananem oraz ubitą kremówką.
Smacznego:)
Ojej, przepięknie udekorowane!:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny torcik :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie i fajni przyozdobiony:)
OdpowiedzUsuńAle on niesamowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńprzecudnie udekorowany:) piękny!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę, że się Wam podoba;):)
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości jest tortownica?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam, tortownica jest śr. 24cm:)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie!!!!-wyprobuje!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i czekam na opinię;)
OdpowiedzUsuń