poniedziałek, 4 marca 2013

Pijany kurczak opasany boczkiem

Dzisiaj mam dla Was pysznego kurczaka w marynacie z białego wina, opasanego plastrem boczku, z dodatkiem pieczarek. Mięso jest bardzo kruche i miękkie, po prostu idealne... Można je przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu.



Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
8 średnich pieczarek,
1/2 czerwonej cebuli,
kieliszek białego wina,
2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
sok z 1/2 cytryny,
rozmaryn,
sól, pieprz,
5 łyżek oliwy.


Przygotowanie


Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki, można lekko rozbić. Wino wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarek i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min, sę wtedy jeszcze lepsze!
 
 


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz