Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
8 średnich pieczarek,
1/2 czerwonej cebuli,
kieliszek białego wina,
2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
sok z 1/2 cytryny,
rozmaryn,
sól, pieprz,
5 łyżek oliwy.
Przygotowanie
Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki, można lekko rozbić.
Wino wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w
plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarek
i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć
na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200st.
Można również opiekać na grillu ok. 30 min, sę wtedy jeszcze lepsze!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz