poniedziałek, 18 marca 2013

Mazurek kokosowy na kruchym cieście

I znowu mazurek:) Tym razem na kruchym cieście, z masą kokosową i pyszną polewą... Moja siostra go uwielbia i zawsze muszę go obowiązkowo robić na Święta:) Mam do niego szczególny sentyment, ponieważ był to pierwszy mazurek jakiego upiekłam:)



Ciasto:
500g mąki pszennej,
300g masła,
3 żółtka + 1 całe jajko,
2/3 szkl. cukru pudru,
skórka otarta z cytryny.

Mąkę przesiać, dodać żółtka oraz całe jajko oraz cukier puder. Dodać pokrojone w plastry masło, oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki. Następniepodzileić na pół a każdą część rozwałkować na 2 prostokąty formując brzeg o wysokości 1,5cm. Ułożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem.
 
 
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych,
250g słodkiej śmietanki,
1 i 1/3 szkl. cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
3 białka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej.
 
1 białko ubić na sztywaną pianę i posmarować nim oba placki. Wiórki wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać aromat waniliowy, ubite pozostałe 2 białka na sztywną pianę oraz przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na oba ciasta. Piec ok. 15-20 min w temp. 200st.

Polewa:
3 białka,
2 szkl. cukru pudru,
1/2 szkl. kakao,
50g masła,
3 krople aromatu waniliowego.
 
Białka ubić  na sztywno, pod koniec ubijania wsypując cukier. Następnie dodać kakao, aromat oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Połową masy przełożyć placki, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować wg uznania.
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze:

  1. Piękny mazurek, pachnie mi świętami od samego patrzenia:)Dziękuję za cudny wpis do mojej akcji:) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję;) Oj Święta już za pasem;):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń