Ciasto:
170g mąki pszennej,
150g masła lub margaryny,
4 łyżki brązowego cukru.
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz pokrojone w plastry masło. Posiekać, następnie zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię
i schładzać pół godz w lodówce. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 24x27cm, gęsto nakłuć
widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
Dodatkowo:
60g masła,
4 łyżki brązowego cukru,
puszka niesłodzonego mleka
skondensowanego (400g),
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.
Do garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować
ok. 20 min na małym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić. Ciepłą masę
wyłożyć na ostudzone ciasto. Odstawić, by całkowicie ostygło. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i wylać na wierzch
ciasta. Równomiernie rozsmarowac i wstawić do lodówki, by czekolada całkowicie zastygła. Następnie pokroić na małe porcje.
Smacznego:)
Lubię takie małe, proste słodkości. Karmel i czekolada to moje smaki:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie połączenia;)
OdpowiedzUsuń