niedziela, 17 marca 2013

Domowy batonik z czekoladą i karmelem

Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego batonika;):) Ale dobry, nie oznacza koniecznie "kupny". Dlatego gdy tylko mam czas staram się sama przygotowywać wszystkie słodkości. Ten batonik znany jest także jako Ciasto Milionera. Przepis znalazłam w moich starych zapiskach, ale sama nie wiem skąd go dokładnie wzięłam:)

 


Ciasto:
170g mąki pszennej,
150g masła lub margaryny,
4 łyżki brązowego cukru.

 
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz pokrojone w plastry masło. Posiekać, następnie zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schładzać pół godz w lodówce. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 24x27cm, gęsto nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
 
 
Dodatkowo:
60g masła,
4 łyżki brązowego cukru,
puszka niesłodzonego mleka skondensowanego (400g),
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.
 
Do garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować ok. 20 min na małym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Odstawić, by całkowicie ostygło. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozsmarowac i wstawić do lodówki, by czekolada całkowicie zastygła. Następnie pokroić na małe porcje.
 
 
 





Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Lubię takie małe, proste słodkości. Karmel i czekolada to moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń