środa, 30 października 2013

Ciasteczka Whoopie Pies - czarne księżyce

Dynia jest ostatnie królową naszego stołu, a w szczególności deserów;) Podałam Wam już kilka pysznych przepisów na dania z użyciem dyni, dzisiaj mam dla Was naprawdę pyszne ciasteczka! Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, doskonale współgra z kremowym nadzieniem z dodatkiem puree z dyni. Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach...







Ciasto:
100g masła,
250g mąki pszennej,
100g brązowego cukru,
szklanka mleka,
jajko,
25g kakao,
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
/2 laski wanilii.



Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać jajko. Mąkę przesiać z sodą, solą i kakao. Dodawać do masła na przemian z mlekiem, utrzeć. Na koniec dodać nasiona wanilii. 
Na blachę wyłożoną papierem wykładać łyżką okrągłe ciastka.
Piec ok. 12-14min w temp. 170st. 
Ostudzić.


Nadzienie dyniowe: 
150g serka mascarpone, 
150g puree z dyni
80g masła,
80 g cukru pudru, 
szczypta cynamonu, 
szczypta gałki muszkatołowej, 
szczypta kardamonu.



Masło utrzeć z serkiem i musem z dyni. Dodać cukier puder. Dodać przyprawy, utrzeć. 
Masą przekładać po dwa ciasteczka.






                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

10 komentarzy: