Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),
10 dużych ziemniaków,
2 cebule,
pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
czerwona papryka,
2 łyżki masła lub margaryny,
słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),
łyżeczka ostrej papryki mielonej,
słodka papryka mielona,
łyżeczka przyprawy do gulaszu,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Mięso
pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę
cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką
papryką.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do
mięsa i cebuli.
Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były
przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz.
Dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut.
Na
koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
To jest idealna jesienna zupa:) Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNa jesień tylko Meksyk :D
OdpowiedzUsuńPyszna zupa!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis z chęci bym spróbowała, nie miałam okazji jeść takich zup jeszcze!
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Dokładnie, na jesienną pluchę zupka będzie jak znalazł:):)
OdpowiedzUsuń