Składniki:
400g miąższu dyni obranego ze skóry,
duże jajko,
2 łyżki masła,
czubata szklanka mąki pszennej,
szczypta imbiru,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Dynię
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Żółtko utrzeć z masłem, dodać startą
dynię, przesianą mąkę, imbir, sól i cukier. Dodać ubite na sztywną
pianę białko, delikatnie wymieszać.
Kłaść łyżką na gorący tłuszcz,
smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Dynia jest, pomysl jest..placuszki beda :)))
OdpowiedzUsuńI taką reakcję lubię;):)
OdpowiedzUsuńU mnie dyni jeszcze nie ma :) Ale będzie, więc przepis wejdzie w życie :)
OdpowiedzUsuńDynię mam i to nie jedną, bo kocham takei jesienne dekoracje...
OdpowiedzUsuńA jak już będę musiała je przerabiać, zrobię wówczas oprócz zupy Twoje racuszki !
Polecam:):)
OdpowiedzUsuńBędę robić podobne na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń