Ciasto:
szklanka mąki pszennej,
100g masła lub margaryny,
jajko,
łyżeczka soli,
łyżeczka suszonej bazylii.
Mąkę
przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie
dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię
spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i
wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem.
Farsz:
150g
kurek,
1/4 czerwonej papryki,
250g cienkiej kiełbasy,
2 łyżki kukurydzy,
cebula,
1/2 szklanki śmietany 18%,
2 jajka,
sól, pieprz,
zioła
prowansalskie.
Grzyby
oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.
Paprykę umyć, oczyścić,
pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą,
kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną
kukurydzą.
Śmietanę połączyć z
rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Sosem polać tartę.
Piec ok. 35-40minut w temp. 190st.
Smacznego:)
Wygląda pysznie *.*
OdpowiedzUsuńhttp://kirashiroo.blogspot.com ♥
To bezapelacyjnie jedna z najbardziej apetycznych tart, jakie widziałam!
OdpowiedzUsuńW pełni popieram Twoje zdanie :))
UsuńDziękuję ślicznie;)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobie na kolacje ;-)
OdpowiedzUsuńrobię pierwszy raz myślę że się uda , jeden z najlepszych przepisów jakie znalazłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;):) Mam nadzieję, że tarta się udała?
OdpowiedzUsuńWłaśnie wkładam do piekarnika ....😏
OdpowiedzUsuń