Spód:
- 250g herbatników kakaowych,
 - 120g masła lub margaryny.
 
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.
Mus truskawkowy:
- 400g truskawek,
 - 400g rabarbaru,
 - 2 czubate łyżki żelatyny,
 - szklanka cukru,
 - szklanka śmietanki 30%.
 
Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i 
zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. 
Przestudzić.
Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.
Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.
Żelatynę
 rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko 
zmiksować, ostudzić.
Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.
Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.
                                                               Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam tego rodzaju ciasta, idealny deser :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
Pyszności *o*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie do czytania, komentowania i obserwowania! Na pewno się odwdzięczę ^^
http://everythinfispossible.blogspot.com/
Obłędnie wygląda ta tarta! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco!!
OdpowiedzUsuń