poniedziałek, 23 czerwca 2014

Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso

Jeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;))





Składniki:
  • ciasto francuskie, 
  • 3 cebule, 
  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • duże jako, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • 1/2 pęczka szczypiorku.

Wykonanie


Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i posiekany szczypior. Wymieszać.
Płat ciasta naciąć od góry  na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz.
Piec około 40 minut w temp. 200st. 






                                                                         Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie na słono! Pyszna strucla :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby proste, ale jakże ciekawe:) Zapisałam. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń