- 150 g mąki pszennej,
- jajko,
- 70g cukru,
- 100g całych migdałów ze skórką,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- skórka z cytryny,
- łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis).
Wykonanie
Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to 
bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać 
szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać 
wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać.
 Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. 
Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona o wym. 25 x 6cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
 około 20 minut w temp. 180st. Następnie pokroić na kawałki szerokości 
około 1,5cm. Piec jeszcze 8 minut. Po tym czasie ciastka obrócić i piec 
jeszcze kolejne 8 minut.
Wraz ze mną ciasteczka piekli:
                                                                    Smacznego:)) 
 
dziękuję za wspólne pieczenie u mnie wersja razowa :-)
OdpowiedzUsuńPysznie sie razem piekło, dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńmniami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne chrupanie i do następnego wypiekania :-) smacznie nam to wyszło :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je... Cudne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu je zrobić, super wyglądają!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń