Ciasto:
2 żółtka,
2 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta soli,
250g margaryny,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 12%,
mleko.
Żółtka
 wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na 
nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm.
Dodatkowo:
szklanka płatków kukurydzianych,
10 średnich jabłek, 
*1/2 szklanki cukru cynamonowego,
2 łyżki zwykłego cukru, 
2 białka. 
Ciasto
 w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. 
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 
część ciasta, wyłożyć na jabłka. 
Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. 
Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. 
* można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. 
                                   Smacznego:)
 
świetnie wygląda u mnie dzisiaj też w domu szarlotka:)
OdpowiedzUsuńTaka pora na szarlotki:):)
OdpowiedzUsuń