Składniki:
250g makaronu ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki),
1/2 kg filetu z dorsza,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki mąki pszennej,
100g żółtego sera,
pęczek koperku,
3/4 szklanki śmietany 18%,
2 łyżki przyprawy maggi,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem.
Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi.
Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć koperkiem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
jakie cudo! mniam ;)
OdpowiedzUsuńMagdo ! Jesteś niemożliwa ! Zapiekanka z dorszem? Cudo po prostu.
OdpowiedzUsuńDzięki;) Aniu takie czasem mam głupie pomysły, ale okazują się niezwykle smaczne;):)
OdpowiedzUsuńJak zwykle, piękne zdjęcia i świetne pomysły.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu:)
OdpowiedzUsuń