Ciasto:
250g masła lub margaryny,
250g mąki krupczatki,
żółtko,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru pudru.
Mąkę
zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać
żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki.
Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując
mały rant.
Ciasto nakłuć widelcem.
Nadzienie:
500g obranego miąższu z dyni,
budyń
waniliowy,
2 jajka,
żółtko,
70g cukru,
łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
275ml
śmietany 18%.
Miąższ
dyni pokroić w kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około
10min, po czym odsączyć na sicie.
Śmietanę wraz z przyprawami mocno
podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą
śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto.
Piec ok.
40minut w temp. 180st.
Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Musiało być pyszne i szybko zniknąć z talerzy.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe :) na zdjęciu wygląda tak kremowo jak sernik :) koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńŁucjo rzeczywiście konsystencją nieco przypomina sernik:) Jednak w smaku zdecydowanie jabłecznik:)
OdpowiedzUsuńTakich jesiennych ciast nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńOj tak:):)
OdpowiedzUsuńco się stało z budyniem?
OdpowiedzUsuńwłaśnie co z tym budyniem, i czy ta śmietana kwaśna ma być ?
OdpowiedzUsuńBudyń dodajemy do jajek i ucieramy wraz z cukrem i żółtkiem.
OdpowiedzUsuńA śmietanę 18 spotkałam tylko kwaśną i taką też używam:)
Niedawno miałam okazję przygotować i wyszła świetnie :) Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń