Biszkopt:
5 jajek,
szklanka drobnego cukru do wypieków,
szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
budyń śmietankowy (40g).
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz
z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać kakao i budyń, połączyć.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o
wym. 25x36cm.
Piec 30 min w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na dwie
części.
Krem:
1/2 l śmietany 30%,
5 łyżek cukru pudru,
2 śmietan-fixy,
Śnieżka.
Śmietanę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę,
na koniec dodać śmietan- fixy.
Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.
Wierzch:
puszka gotowanego mleka skondensowanego,
125g masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
200 g łuskanego słonecznika (użyłam Kresto),
2 łyżki cukru,
5 łyżek mleka.
Na
cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane.
Słonecznik podprażyć
na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło,
dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.
Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Wiele słodkości znajdziecie też na stronie Twoja Cukiernia Gdańsk.
Smacznego:)
ta ciągnąca się krówka mmm i nasionka , ciasto super!
OdpowiedzUsuńładnie wygląda, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPychota, robiam podobny, byl pyszny:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, lubię ciasta z słonecznikiem:)
OdpowiedzUsuńprzepis dodaję do zakładek i wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest super.Nawet fajnie się go robi.Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jest naprawdę pyszne;) Polecam!
OdpowiedzUsuńMagda czekam na opinie i zdjęcie na FB:):)
Ojj, nie trzeba by mnie było namawiać do spróbowania tego ciasta. Fantastycznie wygląda i musi być pyszne :))
OdpowiedzUsuńIdealnie trafia w moje smaki :) Będę musiała je zrobić!
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym słonecznikiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) I naprawdę Wam polecam;) Nie będziecie żałować;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto, robiłam.Dodałam tylko do śmietany żelatynę wystudzoną i śnieżkę bo nigdy nie robiłam ze śmietan-fixem.Dziękuję za przepis.
UsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrobiąc ciasto z tego przepisu, na ile osób mniej więcej starcza? chce zrobić na urodziny dla około 118 os.?
OdpowiedzUsuńNa 118osób?? Czy nie miało być przypadkiem na 18?:) Z ciasta wychodzi około 20 identycznych kawałków.
OdpowiedzUsuńA przy okazji wypróbowania mojego przepisu zachęcam do udziału w konkursie;)
OdpowiedzUsuńoh, nie zauważyłam, tak na 18 :D no właśnie tak myślę nad konkursem, a że muszę jakieś ciasto na urodziny upiec to akurat :D
UsuńFajne połączenie :) uwielbiam karmelek, a ze słonecznikiem na pewno się super komponuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
My je uwielbiamy!!
OdpowiedzUsuńTa Śnieżka chyba jest zbędna. Zepsuje tylko smak.
OdpowiedzUsuńNam taka wersja smakuje, praktycznie nie zmienia smaku, ale oczywiście można ją pominąć.
UsuńCiasto wyszło smaczne. Jednak jestem rozczarowana, gdyż ciasto ze zdjęcia nie jest odzwierciedleniem ciasta z przepisu. Mianowicie chodzi o kolor ciasta. Na zdjęciu jest miodowe a kakao daje kolor czekoladowy.
OdpowiedzUsuńMnie zawsze to ciasto wychodzi właśnie o takim miodowym kolorze. I zapewniam, że na zdjęciu jest ciasto z tego właśnie przepisu. Może miała Pani ciemniejsze kakao niż ja lub dała Pani pełniejsze łyżki...
UsuńCIASTO JEST PRZEPYSZNE. PIERWSZY RAZ ZROBIŁAM WEDŁUG PRZEPISU, A TERAZ DO KREMU DODAJĘ TYLKO 1,5 ŁYŻKI CUKRU,A DO SŁONECZNIKA 1,5 ŁYŻKI MASŁA. TROSZECZKĘ MNIEJ SŁODKIE I MNIEJ TŁUSTE. POLECAM.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:)) Pozdrawiam!
UsuńCzy budyń trzeba zrobić czy tylko dodać go prosto z torebki pod postacią proszku?
OdpowiedzUsuńBudyń ma być sproszkowany:)
UsuńA jakiego kakao Pani używa? Kolor piękny, miodowy :) będę piekła to ciasto na urodziny syna i też chciałabym uzyskać taki kolor :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że zazwyczaj kupuję zwykłe ciemne kakao w Biedronce;)
UsuńDokładnie takie mam w domu ;) Dziękuję :)
Usuńdziś będę robić ciasto bo wygląda pysznie :). Śnieżkę wsypać sypką do śmietany czy zrobioną?
OdpowiedzUsuńŚnieżkę dodajemy sypką;)
Usuńcukier puder, sniezke i smietan-fixy miksowac czy wymieszac?
OdpowiedzUsuńW trakcie miksowania śmietany dodajemy po kolei cukier puder, Śnieżkę i śmietan-fixy, nie muszą być wcześniej zmieszane.
UsuńJak długo gotować skondensowane mleko. Nigdy nie gotowałam i dlatego pytam :)
OdpowiedzUsuńJa często, z barku czasu używam już ugotowanego mleka skondensowanego, a jeżeli decydujemy się na to, by gotować je samemu, to potrzeba na to około 2 godzin.
UsuńCzyli gotowa masa kajmakowa tez moze byc i ja rozprowadzic na ciescie.
OdpowiedzUsuńOczywiście może być. Tak, gotową masę od razu rozprowadzamy na cieście.
Usuńu mnie przy krojeniu się rozlatywało...jak mogę temu zapobiec?
OdpowiedzUsuńMoże masa śmietanowa wyszła za rzadka?
UsuńNajlepiej kroić schłodzone ciasto, na pewno to trochę pomoże :)
sprawdzilam juz przepis wielokrotnie-najlepszy!
OdpowiedzUsuńBardzo łatwo się robiło natomiast jest ciężkie dla żołądka i przesłodkie i zarazem mdłe. Śmietanę zastąpiłabym budyniem.
OdpowiedzUsuńJeżeli dam śmietankę 36% to musze dodawać Śnieżkę??
OdpowiedzUsuńNie trzeba, masa będzie wystarczająco sztywna.
Usuń