Spód:
- 200g herbatników,
- 4 czubate łyżki masła lub margaryny,
- 2 łyżki czekoladowych płatków.
Herbatniki
i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać.
Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
- 1000g jogurtu naturalnego,
- 25g żelatyny spożywczej,
- 160g cukru,
- 350g jagód (mogą być mrożone),
- szklanka śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Jogurt
wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,
przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!)
zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części
dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami,
wstawić do lodówki, by masa zastygła.
Następnie wylać masę ze
zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem, udekorować wierzch sernika.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Piękny :)
OdpowiedzUsuńCudny kolorek :)
Aż żal go zjadać :)
Muszę w końcu spróbować taki zrobić z agarem.
OdpowiedzUsuńLubię takie serniki na zimno, piękny ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny fioletowy kolor :)
OdpowiedzUsuńsernik jagodowy to chyba jakaś bajka? :)
OdpowiedzUsuńCudny kolorek, pycha ciasto :)
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę na taki sernik! :)
OdpowiedzUsuńsuper. przygotuje na weekend
OdpowiedzUsuńjakie to sa czekoladowe platki?
OdpowiedzUsuńJa użyłam po prostu czekoladowych płatków takich jak dzieci jedzą na śniadanie, które się zalewa mlekiem;) Obojętnie jakiej firmy i jaki kształt.
Usuń