piątek, 29 maja 2015

Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką.





Składniki: 
Wykonanie

Na dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek. 
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. 
W między czasie rozpuścić galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. 
Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. 
1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką. 
Wstawić na całą noc do lodówki.









Źródło: Zjem to!


                                                                             Smacznego:))
 

środa, 27 maja 2015

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Urozmaiciłam troszkę zwykłe schabowe i przemyciłam w tym daniu trochę warzyw:) Delikatnie obsmażone kotlety schabowe pokryte są pierzynką z pora i marchewki oraz odrobiny ketchupu i majonezu. nawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję!





Składniki: 
Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry jak na kotlety. Lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie mocno rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoty kolor. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora dokładnie umyć i drobno posiekać w pół plasterki. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem, przykryć warstwą pora i posmarować majonezem. Na wierzchu rozłożyć marchewkę. Delikatnie oprószyć solą. 
Piec około 20-25 minut w temp. 170st.








                                                                          Smacznego:))

 

niedziela, 24 maja 2015

Drożdżówki z białym serem i jagodami

Od dłuższego czasu miałam zamiar upiec jagodzianki, na które przepis znajdziecie tutaj. Dlatego, gdy zobaczyłam, ze w kolejnej akcji Wypiekania na śniadanie organizowanej na FB mają być drożdżówki z serem, wiedziałam, że muszę je upiec! Ja swoje wzbogaciłam o dodatek jagód, dzięki czemu bardzo przypominają jagodzianki, które zawsze robię, różnią się jedynie troszkę wyglądem, otóż te tworzą takie "zawijaski". Są pyszne, idealne na drugie śniadanie lub jako dodatek na wycieczkę. 




Zaczyn: 
  • 25g świeżych drożdży, 
  • 125 ml mleka, 
  • 3 łyżki cukru. 
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15minut.

Ciasto:  
  • 360g mąki pszennej tortowej, 
  • 2 żółtka, 
  • 40g masła,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • szczypta soli.
 Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, wymieszać. Dodać żółtka, masło i wyrośnięty zaczyn, połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt dużego prostokąta.

Nadzienie:  
  • 500g białego sera, 
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego,
  • jajko, 
  • 100g jagód.
Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem. Rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). Złożyć na pół najpierw jedną stronę, następnie drugą, tak, by powstał rulon. Pokroić na 10-12 kawałków. Każdy kawałek skręcić w połowie jedną stronę ciągnąc ku górze jedną ku dołowi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.
Piec około 20 minut w temp. 180st.





                                                             Smacznego;))

Razem ze mną w akcji brali udział:

piątek, 22 maja 2015

Ciasto rabarbarowe z bezą

Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu!




Ciasto:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 300g masła lub margaryny, 
  • 5 żółtek, 
  • 125g cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i cukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st.

Nadzienie:  
  • 600g rabarbaru, 
  • 2 łyżki cukru.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto.

Beza:  
  • 5 białek, 
  • 200g cukru, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180st.




 Źródło:  Ola in the kitchen

                                                                          Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Rabarbarowa rewolucja

czwartek, 21 maja 2015

Frykadelki w sosie grzybowym

Ostatnio było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków...




Frykadelki:
  • 1/2kg mięsa mielonego, 
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • bułka, 
  • jajko, 
  • sól, pieprz.
Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić.

Sos grzybowy:
  • 8 suszonych grzybów, 
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej, 
  • sól, pieprz, 
Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. W między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos. 




                                                             Smacznego:))
 

niedziela, 17 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Po raz kolejny dołączam się do wspólnego wypiekania Ciasta na niedzielę na FB:) Tym razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe! 




Ciasto:  
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 70g masła lub margaryny, 
  • 25g świeżych drożdży, 
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • jajko, 
  • 3 łyżki cukru, szczypta soli, 
  • 200g truskawek, 
  • 100g rabarbaru, 
  • 1 łyżka cukru.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. 
Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. 
Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła. 
Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki. 
Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.

Kruszonka: 
  • 120g mąki pszennej, 
  • 60g cukru, 
  • 60g masła lub margaryny.
Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Posypać wierzch każdej drożdżówki. 
Piec około 20 minut w temp. 200st.







                                                                  Smacznego;))


Przepis dodaję do akcji:

Rabarbarowa rewolucja

piątek, 15 maja 2015

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Od dłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza wersja na jogurtach naturalnych. Mam jeszcze spory zapas mrożonych jagód, dlatego sernik jest jagodowy. Żeby ładniej wyglądała zrobiłam dwie warstwy, jedna zawiera całe jagody, druga zaś zmiksowane, co nadało jej bardzo ładny, fioletowy kolor. A sernik, cóż place lizać!





Spód: 
  • 200g herbatników, 
  • 4 czubate łyżki masła lub margaryny, 
  • 2 łyżki czekoladowych płatków. 
Herbatniki i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

Masa serowa: 
  • 1000g jogurtu naturalnego, 
  • 25g żelatyny spożywczej, 
  • 160g cukru, 
  • 350g jagód (mogą być mrożone), 
  • szklanka śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki cukru pudru.
Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki, by masa zastygła. 
Następnie wylać masę ze zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki. 
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować wierzch sernika.





                                                                         Smacznego:))
 

Przepis dodaję do akcji:

fabryka sernika

środa, 13 maja 2015

Focaccia

Dziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw.




Składniki: 
  • 75dag mąki pszennej, 
  • 1/2 l letniej przegotowanej wody, 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 50ml oleju rzepakowego, 
  • łyżeczka rozmarynu, 
  • świeżo zmielona sól morska.
Wykonanie

Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. 
Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską. 
Piec ok. 17min w temp. 220st.




                                                                Smacznego:))
 

poniedziałek, 11 maja 2015

Babka majonezowa

Ostatnio mam mniejszą wenę na pieczenie ciast i wybieram szybkie i łatwe przepisy. Takie jak na przykład ta babka. Jej wykonanie wraz z pieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować!





Składniki:  
  • 6 jajek, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 5 łyżek Majonezu Kętrzyńskiego stołowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego. 
Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez, utrzeć. Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. 
Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.










                                                                      Smacznego:))

 

piątek, 8 maja 2015

Ciasto rabarbarowo - truskawkowe

Pierwszy kompot z rabarbaru i ciasto z rabarbarem w tym roku zaliczone, uważam więc sezon rabarbarowy za otwarty! Do tego ciasta wykorzystałam również mrożone truskawki i jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać...





Składniki: 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • łyżka octu balsamicznego, 
  • 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki, 
  • 5 łodyg rabarbaru, 
  • 200g truskawek, 
  • 100g jagód.
Wykonanie

Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę. 
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. 
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić i odsączyć. Owoce rozsypać równomiernie na cieście.
Piec około 44-45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.






                                                               Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Rabarbarowa rewolucja

środa, 6 maja 2015

Recenzja książki "Zielona kuchnia"

Niedawno otrzymałam do recenzji książkę pt. "Zielona kuchnia 24/7" wydawnictwa Vivante, której autorką jest blogerka Jessica Nadel . Znajdziecie ją na stronie Taniej książki. Książka ma 176 stron, miękką oprawę, napisana jest w prosty i przyjemny do czytania sposób. To zbiór ponad 100 przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje nam jak jeść zdrowo, smacznie i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy.






Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem oraz tabelą wartości odżywczych. Ponadto do każdego przepisu podana jest ilość porcji, czas przygotowania oraz szczegółowo wymienione składniki i sposób wykonania przedstawiony w punktach. Zawarty jest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę.







Książka podzielona jest na kilka kategorii:
  • Smoothies i śniadania
  • Zielone przystawki i małe przekąski
  • Zielone zupy i sałatki
  • Zielona dania główne
  • Zielone ciasta i desery
 Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy przykładowe jadłospisy na cały dzień z wykorzystaniem zieleniny.






Na samym końcu książki znajduje się indeks, czyli alfabetyczny spis wszystkich potraw zawartych w książce.

Już sama okładka zachęca do tego, by zajrzeć do książki a dość łatwe w przygotowaniu przepisy i apetyczne zdjęcia aż się proszą by je wypróbować...




wtorek, 5 maja 2015

Muffinki z truskawkami

Mam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem zrobiłam muffinki. Wyszły bardzo wilgotne i chrupiące zarazem, a dodatek cynamonu bardzo wzbogacił ich smak:) Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza!




Składniki: 
  • 220g masła, 
  • 3 czubate szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 jajka, 
  • 1 i 1/4 szklanki mleka, 
  • 2 szklanki truskawek (mogą być mrożone), 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru. 
Wykonanie

Do miski przesiać wszystkie suche produkty. Masło stopić i przestudzić. Mleko wymieszać z rozkłóconymi jajkami i stopionym masłem. Dodać suche produkty, delikatnie wymieszać szpatułką, ale bardzo krótko. Następnie dodać pokrojone w plasterki truskawki lub rozmrożone, odsączone, nie krojone. Na sam koniec dodać cukier, by muffinki były chrupiące. 
Krótko zmieszać i rozłożyć do przygotowanych foremek na muffinki. 
Piec około 20 minut w temp. 190st. 
Ostudzić i podawać.






Zacznij żyć EKO, sprawdź nasze produkty: mączka migdałowa, maca, cukry z całego świata oraz wiele więcej!


                                                                           Smacznego:))
 

sobota, 2 maja 2015

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym

Do niedzielnej kawki proponuję słodkie, kaloryczne ciasto:) Ale za to jakie pyszne... A co tam! Raz się żyje! Ciasto na białkach z dodatkiem migdałów i orzechów, pokryte musem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha!




Ciasto:  
  • 6 białek, 
  • 50g cukru pudru, 
  • 90g tartych migdałów, 
  • 90g tartych orzechów laskowych, 
  • czubata łyżka kakao, 
  • 100g gorzkiej czekolady. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie.

Mus czekoladowy:  
  • 6 żółtek, 
  • 100g masła, 
  • 700ml śmietanki 36%, 
  • 200g białej czekolady, 
  • 4 łyżki cukru pudru.
Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, przestudzić. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Przelać na upieczony spód, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa:  
  • 200g białej czekolady, 
  • 200g gęstej śmietany 18%.
Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.





Źródło: Kwestia smaku


                                                                          Smacznego:))