foremka 24x27 cm
Krem chałwowy:
- 500ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- 150g masła,
- 300g chałwy.
W
200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz
z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym
ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło
utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej.
Dodatkowo:
- 300g herbatników,
- mały słoik powideł śliwkowych,
- 100g czekolady,
- 100ml śmietanki 36%,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Na
dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować
cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego,
przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem,
przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę
kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta.
Posypać startą czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Relax time
Smacznego:))
Pycha, aż narobiłaś mi smaka na jego powtórzenie:-)
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho a bynajmniej dla tych co uwielbiają chałwę, czyli dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie: violetowekucharzenie.blogspot.com oraz do polubienia na fb:-)
Kocham chałwę! To musi być pyszne ciacho, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na taki kawałek ciasta. :)
OdpowiedzUsuńA ja mam inne pytanie. Gdy założyła pani tego bloga, to w jaki sposób pani go zareklamowała, iż uzyskał on tylu czytelników ? :)
Od początku założenia bloga nie reklamowałam go w żaden sposób:)
UsuńSądzę że jako reklamę należy uznać wszelkie miksery, durszlaki itp. One bardzo pomagają w znalezieniu bloga przez czytelników ;)
UsuńSzczerze mówiąc wcale nie mam zbyt wielu przekierowań z tych stron, ale oczywiście możemy je uznać za "reklamę bloga" :)
UsuńAle cudowne ciacho, musi smakować obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, koniecznie będę musiała kiedyś zrobić :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy herbatniki miękną po posmarowaniu powidłami i kremem chałwowym, czy pozostają kruche?
OdpowiedzUsuńtak, herbatniki miękną, ale najlepiej jeśli ciasto skosztujemy dopiero drugiego dnia:)
UsuńA co można zamiast powideł ? nie bardzo je lubie :(
OdpowiedzUsuńPowidła można zastąpić np. dżemem z czarnej porzeczki:)
UsuńKolejne pyszne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Uwielbiam chałwę, jest to jeden z moich 3 top składników na ciasta czy torty. Oczywiście to nie ja je tworzę, tylko kupuję w cukierni, ale zawsze kieruję się 3 składnikami: chałwa, beza i orzechy. Teraz znalazłam super pracownię tortów: http://rogwojskiego.pl/ i chcę tam zamówić torcik dla brata na komunię. Oczywiście będzie z chałwą! <3
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak można w mleku (nie jest napisane o podgrzewaniu)o norm.temperaturze rozpuścić hałwę?Zetrzeć ją na tarce?
OdpowiedzUsuńOtóż można;)) Radzę spróbować!
UsuńCzy tą chałwę trzeba zmiksować mikserem?
UsuńNie, rozpuści się całkowicie, gdy połączymy ją później z ciepłym mlekiem;)
Usuńa ja myślałam że w tym zimnym mleku musi się rozpuścić i blenderem ją rozdrobniłam :P
UsuńMam pytanie czy te jajka to mają całe z białkami czy tylko żółtka😡
UsuńCałe dwa jajka wraz z białkami:)
UsuńPisze ze masło utrzeć na puszysta masę i dodawać powoli do masy budyniowa a skąd mam tą masę wziąść budyniowa bo nie rozumiem
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa to ta masa z chałwa, którą wcześniej ugotowaliśmy na mleku. Nazywa się masa budyniowa, ponieważ ma konsystencję budyniu.
Usuńa o ile powinnam zwiększyc składniki jak mam forme 24x37 ?
OdpowiedzUsuńProponuję o połowę, będzie idealne:)
UsuńJa robie wersje na kruchym ciescie. Pieke 3 lekkie,kruche blaty; krem czasem na bazie budyniu waniliowego, czasem czekoladowego( jak w Twoim drugim) ciescie.
OdpowiedzUsuńMusze wyprobowac ten budyn chalwowy nastepnym razem:)