Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 125g masła,
- 2 łyżeczki czerwonej herbaty Pu-Erh Slim Skworcu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka soli,
- łyżeczka przyprawy do piernika Skworcu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego Skworcu,
- 50g gorzkiej czekolady,
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie
Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i
odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do
piernika. Dodać masło, posiekać nożem, by składniki się połączyły. Wlać herbatę, dokładnie
wymieszać.
Czekoladę posiekać na dość
duże kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną
foremkę - keksówkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 60 minut w
temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis!
OdpowiedzUsuńno, no... muszę przyznać, że takiej babki jeszcze nie jadłam :) bardzo ciekawi mnie jej smak, wygląda na bardzo wilgotną - a takie ciasta lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam!!
OdpowiedzUsuńZaszalałaś :) nawet nie wiem jak sobie wyobrażać jej smak :)
OdpowiedzUsuń