Składniki:
- 200 g wędzonego boczku,
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 3 duże ziemniaki,
- 150 g kiełbasy np. zwyczajnej,
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryk.
Przygotowanie
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i
drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować.
Boczek pokroić w kostkę,
cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty
wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodać obrane i pokrojone w
kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do
zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku.
Smacznego:)
bardzo mi się podoba taka wersja tej zupy, ten klasyczny odrobinę mi się znudził :)
OdpowiedzUsuńpożywna i sycąca zupka, idealna na zimowe i jesienne dni
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń