Ciasto:
- 100g mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 75 g masła,
- 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),
- 50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,
- jajko.
Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto.
Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st.
Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min.
Lekko przestudzić.
Nadzienie:
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 200 g cukru pudru trzcinowego Diamant,
- 150 ml gęstej śmietany,
- pomarańcza.
Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać
śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z
wyciśnięty z pół pomarańczy.
Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w
temp. 150st.
Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
rozumiem, że śmietana 18%?
OdpowiedzUsuńDzięki:) Tak Justyno śmietana 18 %:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam bardzo smakowity przepis :D
OdpowiedzUsuńDzięki Ola;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam jak najczęściej:):)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda. Zjadło by się kawałeczek.
OdpowiedzUsuńAlu nie krępuj się:)
OdpowiedzUsuń