czwartek, 30 stycznia 2014

Drożdżowe rogaliki z truskawkami

Rogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder...




Składniki:
  • 40g świeżych drożdży, 
  • 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 150g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • szczypta soli, 
  • 350g truskawek, 
  • 1/3 szklanki mleka do posmarowania. 

Przygotowanie


Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować.
Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.
Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.









                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:



 Sprawdź płatki drożdżowe w naszym sklepie! 

wtorek, 28 stycznia 2014

Pieczone nuggettsy z kurczaka

Dzieci bardzo lubią nuggettsy:) Jednak te najbardziej popularne są dość ciężkie, ponieważ są smażone. Dlatego ja przygotowuję dal mojego synka nuggettsy pieczone, które są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Aby mięso było bardziej miękkie najpierw namaczam je w maślance po czym obtaczam w mieszance z płatków kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka są lekkostrawne i dietetyczne a do tego niezwykle smaczne;) 




Składniki: 
  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 
  • 1/2 szklanki maślanki, 
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 jajka. 

Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. 
Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić. 
Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych. 
Ułożyć na lekko  natłuszczonej blasze. 
Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.







                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Niskokaloryczny styczeń
 

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka z dodatkiem tartych migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka...




Składniki:
  • 30g świeżych drożdży, 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 70g cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 250ml letniego mleka, 
  • 120g masła, 
  • 70g tartych migdałów (użyłam BackMit),
  • 30g kandyzowanej skórki z cytrusów (użyłam GoldenPack), 
  • żółtko, 
  • 2 łyżki płatków migdałowych (użyłam Kresto). 

Przygotowanie

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 3 części, utoczyć 3 jednakowe wałeczki. Splatać je w warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wierzch posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 30-40minut w temp. 180st.










                                                 Smacznego:)
 

sobota, 25 stycznia 2014

Warsztaty fotograficzne z Kubą Kaźmierczykiem i marką Olympus

Dzięki uprzejmości portalu smaczneblogi.pl zostałam zaproszona na warsztaty fotograficzne prowadzone przez Kubę Kaźmierczyka we współpracy z marką Olympus Warsztaty odbyły się w restauracji Filharmonia w Gdańsku, która znajduje się w przepięknym miejscu - nad Motławą.




Na spotkanie przybyło około 15 blogerów, nie tylko kulinarnych:) Najpierw było takie małe zapoznanie z nami i naszymi blogami. Następnie Kuba opowiadał nam trochę o sprzęcie fotograficznym - doradzał a także niektóre aparaty odradzał. Podpowiadał nam w jakim trybie robić zdjęcia oraz jakie wartości ustawić, by zdjęcie było dobre. Kuba zdradził nam także kilka swoich tricków odnoście scenerii i naświetlenia zdjęcia.

Następnie przeszliśmy do części teoretycznej...Kuba pokazywał nam jak dobrze sfotografować zupę, muffinki czy drożdżowe ciastka. Specjalnie przygotował nam ciekawe aranżacje i różne tła.





               
            Oto efekty mojej pracy...

                 
                           





Mieliśmy też wspaniałą sesję zdjęciową "wina", która podobała mi się najbardziej:)
































Do dyspozycji mieliśmy aparaty Olympus, które świetnie sprawdzają się do fotografii kulinarnej. Najbardziej podobało mi się to, że miały dotykowy ekran.
Na sam koniec Kuba pokazał nam jak można fajnie i szybko "polepszyć" nasze zdjęcie w programie Photoshop Lightroom.











A takie oto rarytasy (swoją drogą niezwykle fotogeniczne i smaczne;)) przygotował dla nas szef kuchni:)








Chciałabym bardzo podziękować za zaproszenie serwisowi Blomedia.pl, Kubie za bardzo cenne wskazówki oraz firmie Olympus za udostępnienie sprzętu. Dziękuję też pozostałym uczestnikom warsztatów za mile spędzony czas:) Liczę, że takich spotkań będzie więcej...





                                                         Smacznego:)
 

czwartek, 23 stycznia 2014

Rogaliki nadziewane masą orzechową

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam je nie tylko na Tłusty Czwartek...




Ciasto:
  • 200g mąki pszennej, 
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego, 
  • 100g masła, 
  •  100g margaryny, 
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru. 

Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.


Nadzienie: 
  • 100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 80g cukru pudru,
  • 50g masła, 
  • białko, 
  • cukier perlisty do posypania.

Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali. 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. 
Piec około 18-20 minut w temp. 180st.












                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Orzech
 

wtorek, 21 stycznia 2014

Mielona rolada na andrucie

Jeżeli znudziły Wam się już tradycyjne mielone proponuję połączenie ich z popularnymi suchymi waflami - andrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci z Podlasia;)




Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego, 
  • 2 wafle - andruty, 
  • jajko,
  • sól, pieprz, 
  • łyżeczka bazylii,
  • szczypta ostrej papryki,
  • czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).

Przygotowanie


Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach. 
Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki.
Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.


* Można też nie pokrojoną roladę zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Po rozmrożeniu pokroić w plastry i dopiero wtedy usmażyć. 


 






                                                     Smacznego:)
 

sobota, 18 stycznia 2014

Tarta migdałowo - pomarańczowa

Jeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)




 Ciasto:
  • 100g mąki, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 75 g masła, 
  • 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 
  • 50 g cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  •  jajko.

 Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto.
Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st.
Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min.
Lekko przestudzić.


Nadzienie:
  •   4 jajka,
  •  1 żółtko, 
  • 200 g cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • 150 ml gęstej śmietany, 
  • pomarańcza. 

Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy. 
Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. 
Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
















                                                     Smacznego:)
 

czwartek, 16 stycznia 2014

Krokiety ziemniaczane z jajkiem

Czasem zostaje mi od obiadu trochę ugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie  albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. 




Ciasto: 
  • 3/4 kg ziemniaków, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól, pieprz. 

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić. 
Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić dołek, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać niewielkie kwadraty.


 Farsz:
  •  4 jajka ugotowane na twardo, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • sól, pieprz, 
  • bułka tarta, 
  • olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).

Jajka oskubać i posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej. 
Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.











                                                 Smacznego:)

środa, 15 stycznia 2014

Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą

Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci i Dziadka;) 





Składniki:
  •  3 jajka, 
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 250g margaryny, 
  • szczypta soli, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto), 
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto), 
  • 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki.

Przygotowanie


Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
 Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca.
Pozostałe dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić.
Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem. 










                                     Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:


Orzech