Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej,
szkl. gorącej przegotowanej wody,
1/2 szkl. ciepłego mleka,
szczypta soli,
3 łyżki oleju.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, oprószyć szczyptą soli, dodać olej. We wgłębienie wlać wodę oraz mleko. Lekko zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odczekać, aż ostygnie. Następnie dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę letniego mleka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy.
Farsz:
300 g ugotowanych solonych ziemniaków,
200 g półtłustego twarogu,
sól, pieprz,
2 cebule,
olej do smażenia.
Ziemniaki oraz twaróg zmielić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi pierożków. Wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju, gotować ok. 1 min od momentu wypłynięcia. Wyjąć na durszlak. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam ruskie! wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńJa tez ruskie,choć ostatnio jadłam z grzybami i mięsem i były super,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękne uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi zarówno na słono jak i na słodko.
Czy uwielbiam? Kocham! Szkoda, że są dość pracochłonne, bo bym je robiła częściej a tak tylko kupuję ;)
OdpowiedzUsuńRuskie, kocham, uwielbiam:), ale odkryłam niestety dopiero niedawno. Lubie nie tylko jeść, ale i lepić, pierogi to jedno z podstawowych naszych dań, choć nigdy nie robiłąm pierogów z mięsem, ale wszystkie pozostałe uwielbiamy, w zimie królowały z ryzem i grzybkami suszonymi, no, a teraz to ruskie, z truskawkami, a niedługo jagody i poziomki:) A ciekawy przepis na ciasto, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńJustyna(niki)
Plisss daj ten talerz z pierożkami bo ja nie moge robic bo mam uczulenie na mąkę :)
OdpowiedzUsuńTo widzę, że lubimy podobne dania;):)
OdpowiedzUsuńJustyna ja też o dziwo, lubię lepić pierogi:)
Ewcia to ja Ci mogę narobić pierogów i wysłać paczkę:):) A na razie bierz ile chcesz;)
Uwielbiam pierogi, a ruskie to jedne z moich ulubionych. Te wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Przyłączam się do kochających ruskie ! Wszystkie lubię, ale te najbardziej.
OdpowiedzUsuńZaintrygowała mnie Justyna: farsz z ryżu i grzybów? Chciałabym przepis.
Cieszę się, że mogłam dołączyć do tak fajnej akcji:)
OdpowiedzUsuńAniu ja tez bym chętnie skorzystała z takiego przepisu:)