Gulasz:
1kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
1/2 kg pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
przyprawa do gulaszu,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 łyżeczki chili,
łyżeczka vegety,
olej rzepakowy,
łyżeczka mąki,
sól, pieprz.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,
posypać obficie przyprawą do gulaszu i podsmażyć na oleju rzepakowym. Przełożyć do garnka, posypać ponownie przyprawą do gulaszu, zalać wodą i dusić na małym ogniu.
Pieczarki oczyścić, pokroić w dość dużą kostkę, posypać vegetą. Podsmażyć na oleju rzepakowym i dusić ok. 10min. Papryki
oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystko połączyć z mięsem, dodać przecier i
chili. Dusić do miękkości, około godziny. Zagęścić mąką rozkłóconą z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki:
1kg ziemniaków,
3 jajka,
cebula,
łyżeczka vegety,
łyżka soli,
6 lub więcej łyżek
mąki pszennej.
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na durszlak, by ziemniaki nieco ociekły. Dodać jajka, sól oraz vegetę. Na koniec dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć duże placki, z obu stron na rumiano. Na placki nakładać gulasz, złożyć na pół, wierzch
także polać gulaszem.
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych :] Twoje wyglądają, bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńJa daję jeszcze kleksa :) z kwaśnej śmietany...no i mięsko jak kto lubi:może być wołowe a nawet drobiowe :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jola.
pysznie podane:) bardzo dawno nie jadłam placków ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny:) Jola ja też często mieszam mięso wieprzowe z wołowiną:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te placki. Ja gulasz zawsze robię z pręgi wołowej. Musi się wcześniej gotować około 3 godzin do miekkości.
OdpowiedzUsuńKiedyś spróbuję Twoim sposobem:):)
OdpowiedzUsuń