sobota, 9 lutego 2013

Zakręcone ciasto bananowe

Jeżeli lubicie banany, to ciasto z pewnością jest dla Was:) Co prawda jest nieco pracochłonne, ale efekt końcowy powalający:) Miękki biszkopt, słodki krem przełamany nieco kwaśnym dżemem, do tego śmietanka;):) Pychota...



Przepis zaczerpnięty ze strony  moje wypieki.

Biszkopt:
5 jajek,
6 łyżek mąki pszennej,
6 łyżek drobnego cukru do wypieków,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 190st. Jeszcze ciepłe wyłożyć na ściereczkę cienko wysypaną cukrem oraz cukrem waniliowym. Zrolować i ostudzić. Nastepnie rozwinąć, posmarować dżemem i zwinąć ponownie, ale już bez ściereczki. Pokroić na plastry. Obręcz od tortownicy o śr. 24 cm ułożyć na paterę. Następnie na dno patery i boki obręczy ciasno ułożyć pokrojone plastry ciasta.

Krem:
1 l mleka,
2 budynie waniliowe (40g każdy),
200 g masła lub margaryny,
7 łyżek mąki pszennej,
9 łyżek drobnego cukru do wypieków,
4 duże banany.
Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie z mąką i cukrem. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgestnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Połowę kremu wyłożyć na ciasto, ułożyć pokrojone w plastry banany, przykryć resztą kremu.
 
Śmietanka:
400 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru.
 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masą posmarować wierzch ciasta, dowolnie udekorować. 
 




Smacznego:)

 

10 komentarzy: