środa, 6 lutego 2013

Tarta waniliowa

Niedługo Walentynki, w związku z tym polecam pyszną i łatwą w przygotowaniu tartę mocno waniliową. Mój mąż był nią zachwycony, więc myślę, że Waszym połówkom też przypadnie do gustu:)



Ciasto:
10 dag margaryny,
jajko,
1 żółtko,
szczypta soli,
15 dag mąki pszennej,
8 dag mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać jajko i żółtko, szczyptę soli oraz posiekaną margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę o śr.27cm, nakłuć gęsto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, piec 15min, następnie zdjąć papier i piec jeszcze ok. 5min. Ostudzić.

Krem:
2 szkl. śmietanki 30%,
125g serka śmietankowego typu Philadelphia,
4 łyżeczki żelatyny spożywczej,
laska wanilii,
7 łyżek cukru.
Śmietankę wraz z ziarenkami wanilii zagotować. Mieszając gotować ok. 15min na małym ogniu, aż odparuje do ok. 1i2/3szkl. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody. Odstawić na 5min, następnie podgrzewając rozpuścić i dodać do śmietanki. Ostudzić i połączyć z serkiem na idealnie gładką masę. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao lub kawą instant.

Smacznego:)

2 komentarze: