sobota, 23 lutego 2013

Brownies z kremem adwokatowym

Moi chłopcy uwielbiają brownies, dlatego staram się robić różne jego wersje. Tym razem padło na tradycyjne brownies z kremem z likieru jajecznego i śmietanki. Na wierzchu chrupiąca beza... Ciasto robiłam już jakiś czas temu na moje urodziny, goście byli zachwyceni połączeniem czekolady i tego pysznego kremu...


Przepis zaczerpnięty stąd :)

Ciasto:
200 g mlecznej czekolady,
100 g gorzkiej czekolady,
200g masła lub margaryny,
150g cukru,
cukier waniliowy,
szczypta soli,
4 żółtka,
3 całe jajka,
300g mąki pszennej,
50g mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1/3szkl. mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodawać kolejno żółtka. Następnie powoli wlewać rozkłócone całe jajka. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać mleko oraz przesianą mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem i kakao. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. Piec ok. 25 min w temp. 160st.
Beza:
4 białka,
szczypta soli,
200g cukru.
Białka ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 15-20 min w temp. 160st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem:
1/2 l śmietanki 30%, 
3 łyżki żelatyny spożywczej,
400 ml likieru jajecznego Adwokat,
2 łyżeczki cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Lekko przestudzić. Zmieszać z 2 łyżkami likieru, połączyć z resztą alkoholu, dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połączyć z likierem. Kremem przełożyć ciasto, tak by część z bezą była na górze. Schładzać kilka godzin.

                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


8 komentarzy: