niedziela, 24 lutego 2013

Azjatyckie pierożki z mięsem z kurczaka

Dzisiaj polecam Wam pyszne pierożki z mięsem z kurczaka w nietypowej wersji i na mące pełnoziarnistej. Przypominają takie pakieciki - prezenty z mięsną niespodzianką w środku. Jedne z lepszych jakie miałam okazję jeść;):)


Ciasto:
1/2 szkl. letniej przegotowanej wody,
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
szczypta soli.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, zrobić dołek i wlać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15min. Następnie ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwadraty ok.6cm x 6cm.
 
Farsz:
30dag filetu z piersi kurczaka,
1/2 pęczka kolendry,
łyżeczka imbiru,
ząbek czosnku,
łyżka sosu sojowego Kikkoman,
szczypta chilli,
szczypior do wiązania.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekaną kolendrę. Czosnek obrać, drobniutko posiekać, dodać do mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą chilli. Zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.
 
Farsz nakładać na wycięte z ciasta kwadraty, składać rogi do środka, zlepiać jak sakiewkę i obwiązać szczypiorkiem. Pierożki gotować w osolonej wodzie ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na durszlak.
 




Smacznego:)

 Przepis dodaję do akcji:
 

Kulinarne inspiracje i nagrody

6 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają takie paczuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pierozki, swietne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie. Jestem ciekawa jak by smakowały podane w bulionie na chińską nutę :)

    OdpowiedzUsuń