czwartek, 7 lutego 2013

Ogórek na dwa kęsy

Myślę, że po dzisiejszym pączkowaniu warto pomyśleć nad czymś lżejszym:) Ja polecam na śniadanie lub jako przystawkę ogórki z serkiem wzbogacone o pyszne dodatki. I przy okazji potrawa przywoła nam trochę wiosny na talerze...



Składniki:
ogórek wąż,
małe opakowanie serka naturalnego (125g),
łyżka posiekanego koperku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 rzodkiewki,
3 plasterki szynki,
sól, pieprz,
szczypta przyprawy do tzatziki.

Przygotowanie

Ogórka umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką, by powstały niewielkie wgłębienia. Miąższ ze środka ogórka drobno posiekać, wymieszać z serkiem, koperkiem i natką. Doprawić do smaku przyprawą do tzatziki oraz solą i pieprzem. Do środka ogórka nakładać masę serową. Na wierzchu ułożyć po maleńkim ruloniku zwiniętym z szynki oraz po plasterku rzodkiewki. Udekorować koperkiem, natką i rzodkiewką.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz