niedziela, 3 lutego 2013

Słodki cukiereczek- ciasto z kremem, ptasim mleczkiem i drażami

Bardzo lubię udoskonalać przepisy. Oczywiście najwięcej eksperymentuję z ciastami. Tym razem wzbogaciłam ciasto o Ptasie Mleczko oraz orzechowe drażetki. Synek był w zachwycony, wszystkie jego ulubione składniki w jednym cieście... Uwaga! Ciasto z każdym kawałkiem smakuje jeszcze lepiej...



Biszkopt:
6 jajek,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić, stale miksując stopniowo dosypywać cukier. Następnie doawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać kakao. Przełożyć do natłuszczonej blaszki o wym. 25x36cm, piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Przestudzić.

Krem:
1/2 l mleka,
1,5 paczki budyniu o smaku biszkoptowym (60g),
4 łyżki drobnego cukru do wypieków,
200 g masła.

Połowę mleka zagotowaćz cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na jednolitą masę.

Ponadto:
20 szt. herbatników maślanych,
25 dag ptasiego mleczka,
2 paczki drażetek o smaku orzechowym,
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
3 łyżki mleka.
 
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć przełamane na trzy części ptasie mleczko oraz rozsypać drażetki. Przykryć pozostałym budyniem. Ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz z mlekiem stopić na parze. Zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce.


Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Aa te ciasto jest bardzo słodkie ?:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest dość słodkie, ale myślę, że w sam raz:) Jadłam duuuużo słodsze:)

    OdpowiedzUsuń