Składniki:
2 szkl. mleka,
szkl. kaszki kukurydzianej,
2 jajka,
15 dag drobnego cukru do wypieków,
laska wanilii,
40dag chudego twarogu,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
garść malin (mogą być mrożone).
Przygotowanie
W szklance mleka rozmieszać kaszkę kukurydzianą.
Resztę mleka zagotować z 5 dag cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną
kaszkę, mieszając gotować ok. 3 min na małym ogniu. Ostudzić. Do zimnej kaszki dodać
żółtka, wymieszać. Twaróg zmielić, utrzeć z resztą cukru, wydrążoną laską wanilii oraz
skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z
twarogiem. Do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą naczynek żaroodpornych
nałożyć kaszę, masę serową i ponownie warstwę kaszy. Piec ok. 30min w temp.
200st.
Smacznego:)
Ale smacznie wygląda! Uwielbiam wariacje na temat sufletów, więc chętnie i tego spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba;)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda fantastycznie! Żeby mi się kiedyś taki udał...
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda;):) Będę mocno trzymać kciuki:)
OdpowiedzUsuń