piątek, 22 lutego 2013

Cebularze pełnoziarniste

Dziś coś na przystawkę lub jako dodatek do zupy... Cebularze, czyli inaczej mówiąc paszteciki z cebulą na mące pełnoziarnistej. Zazwyczaj robię je z kapustą i grzybami, ale tym razem postanowiłam troszkę poeksperymentować:) Wyszło naprawdę smacznie;):)



Składniki:
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
4 dag świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki miodu,
4 łyżki oleju rzepakowego,
80 dag cebuli,
4 łyżki margaryny,
jajko,
sól, pieprz.
Przygotowanie
 
Mąkę przesiać, zrobić dołek. Drożdże rozmieszać z miodem i 3 łyżkami letniej wody, przykryć i odstawić na 20 min.
 
Następnie dodać do mąki wraz z 1,5 szkl letniej wody oraz olejem. Zagnieść głdkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30min w ciepłe miejsce.
 
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Ciasto rozwałkowywać na prostokąty o wym. 8x15cm, nakładać porcję cebuli, zwijać w rulon, skleić brzegi. Ułożyć na blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 15 min. Piec ok. 25 min w temp. 180-200st.
 
 
Smacznego:)

1 komentarz: