Składniki:
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
4 dag świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki miodu,
4 łyżki oleju rzepakowego,
80 dag cebuli,
4 łyżki margaryny,
jajko,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, zrobić dołek. Drożdże rozmieszać z
miodem i 3 łyżkami letniej wody, przykryć i odstawić na 20 min.
Następnie dodać
do mąki wraz z 1,5 szkl letniej wody oraz olejem. Zagnieść głdkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na
30min w ciepłe miejsce.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowywać na prostokąty o wym.
8x15cm, nakładać porcję cebuli, zwijać w rulon, skleić brzegi. Ułożyć na
blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 15 min. Piec ok. 25 min w
temp. 180-200st.
Smacznego:)
chętnie bym pojadła :)
OdpowiedzUsuń