niedziela, 17 lutego 2013

Pierogi miłości z mięsnym farszem

Dziś kolejna wariacja pierogowa;) Tym razem drożdżowe, pieczone. Farsz podobny do chilli con carne, ale nieco przerobiony:) Są troszkę bardziej pracochłonne niż tradycyjne pierogi, ale warto poświęcić im troszkę czasu:):)



Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej,
niepełna szkl. mleka,
4 dag świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.
Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru, zalać 4 łyżkami letniej przegotowanej wody. Rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz resztę letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce.
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego,
czerwona papryka,
4 łyżki kukurydzy z puszki,
1/2 puszki białej fasoli,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
cebula,
sól,
pieprz,
szczypta chili,
2 łyżki oleju rzepakowego,
jajko.
Mięso urobić, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę. Paprykę oczyścić, dodać do mięsa. Dodać osączoną kukurydzę oraz fasolę. Dusić chwilkę. Następnie podlać odrobiną wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić na małym ogniu ok. 8min.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wycinać serca. Nakładać farsz, przykryć drugim sercem, zlepić przy pomocy widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 min w temp. 180st.
 




Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

 


6 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda takie serducho! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaale piękne i smaczne serducho !

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysłowe:) a jak musiało wybornie smakować tej drugiej osobie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ;) U mnie sa podobne, tylko z francuskiego i z kurczaczkiem :) Twoje wygladaja super !!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki:):) Rzeczywiście, było bardzo smaczne a mąż w siódmym niebie;)

    OdpowiedzUsuń