czwartek, 14 lutego 2013

Drożdżowe serce z warzywnym farszem

Walentynki... Obchodzicie? Ja co prawda nie jestem zwolenniczką tych wszystkich walentynkowych gadżetów i prezentów, ale korzystam z okazji przygotowania czegoś niecodziennego:) Dziś drożdżowe serca nadziane parówkami, warzywami i serem:)


Ciasto:
300g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju,
sól,
jajko.

Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Farsz:
duża cebula,
por,
3 cienkie parówki,
1/2 czerwonej papryki,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
250g startego żółtego sera,
szczypta ostrej papryki.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 startego sera.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami. Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.
 

Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:
 

2 komentarze: