Ciasto:
300g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju,
sól,
jajko.
Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć
drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli, rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć
ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją
objętość.
Farsz:
duża cebula,
por,
3 cienkie parówki,
1/2 czerwonej papryki,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
250g startego żółtego sera,
szczypta ostrej papryki.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę
oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z
osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na
małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 startego
sera.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6
serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami. Przy
pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i
posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
mniam ale slinka cieknie
OdpowiedzUsuń