Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki.
Biszkopt:
5 jajek,
6 łyżek mąki pszennej,
6 łyżek drobnego cukru do wypieków,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 190st. Jeszcze ciepłe wyłożyć na ściereczkę cienko wysypaną cukrem oraz cukrem waniliowym. Zrolować i ostudzić. Nastepnie rozwinąć, posmarować dżemem i zwinąć ponownie, ale już bez ściereczki. Pokroić na plastry. Obręcz od tortownicy o śr. 24 cm ułożyć na paterę. Następnie na dno patery i boki obręczy ciasno ułożyć pokrojone plastry ciasta.
Krem:
1 l mleka,
2 budynie waniliowe (40g każdy),
200 g masła lub margaryny,
7 łyżek mąki pszennej,
9 łyżek drobnego cukru do wypieków,
4 duże banany.
Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie z
mąką i cukrem. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgestnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Połowę kremu
wyłożyć na ciasto, ułożyć pokrojone w plastry banany, przykryć resztą kremu.
Śmietanka:
400 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masą posmarować wierzch ciasta, dowolnie udekorować.
Smacznego:)
piękne;)
OdpowiedzUsuńJakie cudne... bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńo rany! jak pięknie wygląda! prześliczne Ci wyszło! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńDziękuje z miłe słowa;):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się;):)
OdpowiedzUsuńCudo ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne :) i wcale mnie nie przeraża praca nad nim :) bardzo ciekawy blog, zostaję na stałe :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) A ciasto smakiem wyrównuje całą pracę;)
OdpowiedzUsuń