Składniki:
270ml śmietanki 30%,
125ml mleka,
250g serka homogenizowanego waniliowego,
laska wanilii,
100g białej czekolady,
50g gorzkiej czekolady,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie
Gorzką czekoladę stopić na parze. Za pomocą łyżeczki
zrobić z czekolady esy floresy we wnętrzu czterech szklanek. Odstawić na 15min
do lodówki. Mleko podgrzać, dodać sypka kawę rozpuszczalną oraz połamaną białą czekoladę.
Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na
sztywno dodać nasiona z laski wanilii, wymieszać, 1/3 odłożyć do dekoracji. Do
czekoladowego mleka dodać serek homogenizowany, zmiksować blenderem. Dodać ubitą
śmietankę, wymieszać. Masę nałożyć do szklaneczek, udekorować pozostałą
śmietanką. Ozdobić np. startą czekoladą, waflową rurką oraz ciasteczkami
Oreo.
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe desery, ten z pewnością by mnie oczarował :)
W takim razie tym bardziej polecam:)
OdpowiedzUsuń