piątek, 1 lutego 2013

Popękane ciasteczka czekoladowe

Uwielbiam ciasteczka... Są idealne na jeden kęs, szybko sie je robi i zawsze jeszcze szybciej znikają;) Te co prawda robiłam już jakiś czas temu, ale są naprawdę bardzo smaczne, więc na pewno wkrótce znowu je zrobię.



Składniki:
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
1/4 szkl. drobnego cukru trzcinowego,
3 łyżki masła lub margaryny,
3 jajka,
kilka kropel olejku waniliowego,
20 dag mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do obtoczenia.

Przygotowanie
Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z margaryną. Lekko przestudzić. Dodać rozkłócone jajka i kilka kropel olejku waniliowego. Mąkę przesiać, zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Wsypać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać i wstawić na godz. do lodówki. Nabierać łyżką ciasto, formować małe kulki, obtaczać je w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze w dość sporych odstępach, bo ciasteczka mocno urosną. Piec ok. 13-15 min w temp. 160st. Ostudzić na kratce.
 


Smacznego:)
 
Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

8 komentarzy:

  1. Takich popękanych jeszcze nie miałam okazji jeść. Świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te ciasteczka. Częstuję się jednym;)
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę bardzo:):) Też je uwielbiam:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie popękane, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają, na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń